Batman Haber
HV
28 MART Perşembe 18:32

Göbeklitepe Almanya’da

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde kayıtlı Göbeklitepe'yi de kapsayan 'Taş Tepeler Projesi', Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen panelle anlatıldı.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 02-12-2022 16:15   Güncelleme : 02-12-2022 16:15
Göbeklitepe Almanya’da

Berlin Büyükelçiliği’nde düzenlenen panelde Göbeklitepe-Karahantepe Kazı Heyeti Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Necmi Karul, Berlin Ön Asya Müzesi Direktörü Prof. Dr. Barbara Helwing ve Almanya Arkeoloji Enstitüsü yetkilisi Dr. Lee Clare, Taş Tepeler ve Türk Alman arkeolojik iş birliğine dair sunumlar yaptı.

Prof. Dr. Necmi Karul, “İki ülke arasında köklü bir ilişki ararsanız dünyada herhalde en uzun ve köklü ilişki, ‘Türkiye ve Almanya arasındaki’ diye tarif edebiliriz” dedi.

“ŞANLIURFA’DA 9 NOKTADA KAZILAR YAPILIYOR”

Karul, şöyle devam etti: “Taş Tepeler Projesi kapsamında Şanlıurfa’da 9 noktada kazılar yapılıyor. Bu kazıları yürüten ekipler, farklı ülkelerden, farklı üniversitelerden, farklı geleneklerden gelen insanlar. Eş zamanlı yürütülmesi, projelerde görev alan bilim insanlarının birbirleriyle interaktif şekilde ilişki içerisinde olması anlamını taşıyor. Bu da hem Türk arkeolojisi ve tarih öncesi arkeoloji için hem de ülkemizin uluslararası iş birliklerine ciddi katkılar sağlamaya başladı. Dolayısıyla insanlar ve özellikle bilim insanları, birbirilerinden çok şey öğrendi. Bunun da Türkiye’nin gelişmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da Taş Tepeler Projesi’nin uluslararası yönünü öne çıkardığına atıfta bulunan Karul, uluslararası iş birliklerinin sayısını artırmayı planladıklarının altını çizdi.

KARAHANTEPE’YE İLİŞKİN FOTOĞRAF SERGİSİNİN AÇILIŞI YAPILDI

Berlin Ön Asya Müzesi Direktörü Prof. Dr. Barbara Helwing de ‘Geçmişten Günümüze Türk-Alman Arkeolojik İş birliği’ konulu sunum gerçekleştirdi.

Helwing, sunumunda Türk-Alman iş birliğindeki en önemli faktörleri tarihi fırsatlar, siyasi irade, kişiler, dostluk, süreklilik ve güven olarak sıraladı.

Çok sayıda Alman davetlinin katıldığı etkinlikte Taş Tepeler Projesi'nin en önemli höyüklerinden olan Karahantepe’ye ilişkin fotoğraf sergisinin de açılışı yapıldı.

AdminAdmin

YORUMLAR